Betekenisvolle toepassingen in onderwijs, zorg en media
Het eerste speerpunt gaat over de inzet van virtual humans (AI-gestuurde, digitale personen) in verschillende sectoren van de samenleving zoals onderwijs, zorg en media. De tekorten aan arbeidskrachten treffen alle sectoren en de inzet van AI en virtual humans kan bijdragen aan oplossingen. Denk hierbij aan een virtueel ‘maatje’ voor eenzame ouderen, een virtuele docent voor onderwijs en training van digitale coaches en assistenten. Maar ook aan serious games die gedrag meten of beïnvloeden en digital twins (digitale kopieën van objecten, systemen of plannen) voor betere besluitvorming. Ook het tegengaan van een digitale tweedeling waardoor de (digitale) samenleving toegankelijk en eerlijk blijft voor iedereen – ook als je niet zo technisch aangelegd bent – is een speerpunt. De vermoede mogelijkheden om met de inzet van AI en virtual humans maatschappelijke vraagstukken op te lossen, zijn eindeloos.
Kennismaken met MAI
Tijdens de Dutch Design Week die van 19 tot 27 oktober plaatsvindt in Eindhoven wordt een voorproefje gegeven. Bezoekers kunnen kennismaken met de ‘levensechte’ MAI, de virtual human van MindLabs die vorig jaar het ‘levenslicht’ zag en nu is doorontwikkeld. Op de DDW worden die nieuwe technieken getoond. Zo kun je bijvoorbeeld met MAI in gesprek gaan. Of non-verbaal contact maken met een van de andere avatars die in ontwikkeling zijn.
Versnelling brede welvaart, digitalisering en duurzaamheid
De tweede pijler van het project richt zich op de verdere groei van de Spoorzone als innovatiedistrict. Hiervoor worden samenwerkingen tussen in de Spoorzone gevestigde kennisinstellingen, organisaties en bedrijven gestimuleerd. Voor MindLabs bekend terrein. Ons ecosysteem fungeert al tijden als een magneet voor experts vanuit kennisinstellingen en bedrijven. Bedrijven die zich hier vestigen profiteren van de nabijheid van fris talent en de kans om te doen in onderzoek en ontwikkeling. Studenten en jong talent worden continu uitgedaagd om nieuwe oplossingen en ondernemerschap te ontwikkelen. Het gevolg is dat (jong) talent zich aan de regio bindt; ook een van de doelstellingen van de Regio Deal Midden-Brabant.
De subsidie
Met het toekennen van de acht Regio Deal-projecten – waarvan de bovengenoemde deels van ‘ons’ is – is een miljoenensubsidie gemoeid. Een deel is Rijkssubsidie, het andere deel komt voort vanuit financiering door de deelnemende partners zelf.
Wordt vervolgd…
De komende tijd volgen we de ontwikkelingen van het projectplan Digital Innovation District for Society op de voet. Houd onze kanalen in de gaten voor het laatste nieuws.