Toepassingen
Virtual humans zijn zeer realistische en interactieve digitale representaties van mensen. Ze worden gebruikt in zowel entertainment als serieuze toepassingen. Naast hun wijdverbreide gebruik in videogames en virtuele mediaproducties, worden virtuele mensen steeds vaker gezien in rollen als influencers, instructeurs, nieuwslezers en zelfs als apothekersassistenten, artsen en patiënten in de gezondheidszorg en therapie.
De technologie ontwikkelt zich sneller dan het licht. Het bijhouden van de nieuwste ontwikkelingen, het begrijpen van hun maatschappelijke toepassingen en het beperken van de bijbehorende risico’s is een grote uitdaging. Wat betekent dat voor onze maatschappij? En wat betekent dit voor het individu? MindLabs, het kenniscentrum voor artificial intelligence gevestigd in Tilburg, vervult in deze ontwikkeling een voortrekkersrol. MindLabs coördineert namelijk onderzoek en ontwikkeling van virtual humans en brengt vooroplopers als Breda University of Applied Sciences (BUas), Fontys University, Yonder en Tilburg University samen om met het bedrijfsleven gezamenlijk kennis op te doen, te delen en praktijkcases te ontwikkelen.
Welcome to MAI house
Het project ‘Welcome to MAI House’ biedt bezoekers een unieke kans om in een toegankelijke, interactieve omgeving kennis te maken met MAI, de virtual human van MindLabs. Bezoekers betreden een experimentele ruimte waar ervaren kan worden hoe virtual humans functioneren in verschillende interacties.
Met dit huis wordt niet alleen beoogd de technische mogelijkheden van virtual humans te tonen, maar ook een dialoog op gang te brengen over hun toekomst in onze samenleving. Hoe ver wil men gaan in het gebruik van deze technologie? Wat zijn de ethische en maatschappelijke implicaties? Door bezoekers zelf te laten interacteren met MAI, wordt een ruimte gecreëerd voor reflectie over de grenzen tussen mens en machine, en hoe technologie de manier van communiceren en leren kan veranderen.
In ‘MAI House’ tonen virtuals humans emoties en kan een natuurlijk gesprek worden gevoerd. Kan een virtual human helpen om iemand bewust te maken van het belang van goede voeding? Of iemand stimuleren om dagelijks te bewegen? Interessant is ook de rol die een human avatar potentieel kan spelen in de sociale omgeving van bijvoorbeeld een eenzame oudere.
Digital Innovation District for Society
De doorontwikkeling van MAI als human avatar past in de ambitie van Tilburg als innovatiestad. Hiervoor zijn door het Rijk gelden ter beschikking gesteld in de vorm van een RegioDeal voor Midden-Brabant. Tilburg zet vol in op het jonge innovatiedistrict Spoorzone door samenwerkingen tussen kennis- en onderwijsinstellingen, ondernemingen, overheden en maatschappelijke partners te stimuleren, met een spilfunctie voor MindLabs.
Meer informatie over de Dutch Design Week lees je via de website. 'Welcome to MAI house' is van 19 tot en met 27 oktober te vinden in het Klokgebouw Eindhoven, Hal 3, plot 3.16.
MAI volgen op Insta? Klik dan hier.
Meer weten over the making of MAI? Neem dan hier een kijkje.
Klik hier om kennis te maken met MAI!