NIEUWS

Bewoners vertellen: Koen Suilen en Frens Vonken van Fontys ICT

31 May 2022 Onder één dak

Nog héél even en MindLabs verhuist. Ons ecosysteem vestigt zich dan in een gloednieuw gebouw in de Tilburgse Spoorzone. En niet zomaar een; het complex wordt hét centrale punt voor onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven in Brabant. Want we gaan niet alléén; onze partners trekken bij ons in. Zodat we elkaar steeds kunnen ontmoeten, inspireren en motiveren. In de rubriek ‘Onder één dak’ stellen we al onze nieuwe buren aan je voor. Zij vertellen over hun werkzaamheden, hun beweegredenen om te verhuizen en de plannen die ze uit willen voeren vanaf onze nieuwe stek. In deze editie: directeur Frens Vonken en programmamanager Koen Suilen van de Fontys Hogeschool ICT (FHICT).

Frens en Koen, om even bij het begin te beginnen: wat voor werk doen jullie precies? 
Frens: “Ik ben sinds het begin van dit jaar directeur van de FHICT, maar al sinds 1990 werkzaam bij Fontys. Ik werk als directeur graag aan een organisatie waarin iedereen met zijn specifieke kwaliteiten een gewaardeerde bijdrage levert aan het succes.” 
Koen: “Als programmamanager Smart Media ben ik aanspreekpunt voor één van onze onderzoekslijnen (Digital Communities & Applied Games) en vertaal ik onderzoek- en innovatievraagstukken naar projecten voor onze studenten. Voor wat betreft de verhuizing ben ik dus samen met een aantal collega’s bezig om te kijken welk onderwijs (ICT is breed!) hier het beste past. 

Waarom naar het MindLabs-gebouw? 
Frens: “We breiden uit. De FHICT zit nu verspreid over 3 locaties; in Eindhoven vind je 2 takken van de opleiding en de derde is gevestigd op de Tilburgse Campus Stappegoor. Onze plek in het MindLabs-gebouw wordt dus onze vierde FHICT-locatie. In Eindhoven vind je het Fontys ICT InnovationLab. Ook vlakbij het station, op Strijp-T in gebouw TQ.” 
Koen: “In het MindLabs-gebouw willen we zo’n zelfde soort omgeving als in Eindhoven creëren. In het innovatielab aldaar krijgen de hogerejaars de kans om te werken en onderzoek te doen. Wat ons betreft de beste voorbereiding op het bedrijfsleven. Juist die focus op onderzoek en innovatie samen met het werkveld, wat we dus ook al in Eindhoven doen, sluit perfect aan bij de ambitie van MindLabs. 

Hoeveel FHICT-studenten komen we straks tegen in het MindLabs-gebouw? 
Koen: “We verplaatsen een gedeelte van onze activiteiten van Stappegoor naar de Spoorzone. Daar komen zo’n 100 werkplekken, wat betekent dat ongeveer 200 studenten wekelijks gebruik zullen maken van onze faciliteiten.” 

Werkte de FHICT in het verleden al samen met andere MindLabs-partners? Of heb jullie de hoop op het nieuwe gebouw gevestigd?
Frens: “Die samenwerkingen zoeken we nu zeker al op. Maar zodra we buren zijn, kunnen we dit verder uitbreiden. Straks zijn we voor zowel de kennisinstellingen als de bedrijven makkelijker vindbaar. Op de FHICT gaan onderwijs en onderzoek hand-in-hand. In het MindLabs-gebouw zullen onze studenten en collega’s werken aan onderzoeksvragen van partners." 
Koen: “En ook voor studenten onderling worden de lijnen korter en wordt het makkelijker om van elkaars kennis te profiteren.” 

Wat is bij uitstek iets wat de FHICT gaat toevoegen aan het geheel? 
Koen: “Onze studenten zijn de toekomstige medewerkers van onze MindLabs-partners.” 
Frens: “FHICT is een landelijke pionier als we het hebben over de vorm van onderwijs die wij aanbieden. En met die vorm bedoelen we dat onze studenten niet sec in de klas zitten, maar eigenlijk al tijdens hun studie op een bedrijfsmatige manier aan de slag gaan.”
Koen: “Wij vinden het belangrijk om onze studenten nu al in contact te brengen met het bedrijfsleven. Daarom investeren we in moderne onderwijsplekken zoals die in het lab in Eindhoven en het MindLabs-gebouw.” 
Frens: “Daarnaast is de ambitie om naast de 4 bestaande lectoraten (die ook onderzoek zullen doen in MindLabs) óók een lectoraat met Tilburg als thuisbasis op te zetten.” 

Hoe voelt het als je nu langs de bouwplaats loopt? Kriebelt het al? 
Koen: “We hopen komend schooljaar te starten in de Spoorzone. In september dus. Tot die tijd kijken we regelmatig naar de plattegrond die hier aan de muur hangt.” 

Waar komen jullie te zitten? Wat wordt het uitzicht?  
Frens: “Vaak worden ICT’ers weggestopt in de kelder, maar je gelóóft het niet: dit keer niet. De FHICT komt op de derde etage. Bijna in het penthouse dus.” 

Hebben jullie de nieuwe buren al ontmoet? Of moeten jullie het eerste bakkie koffie nog doen? 
Koen: “Dat eerste bakkie zit er al in, aangezien we onze etage delen met de Fontys Hogeschool voor Journalistiek; bekenden van ons. Waar bij ons slechts een gedeelte van het geheel naar de Spoorzone gaat, verhuist die opleiding volledig. Zo’n 800 studenten maar liefst.” 
Frens: “Ook daar liggen mooie kansen voor samenwerkingen. Bijvoorbeeld wanneer een ICT-student wil sparren over de toekomst van AI en copywriting. Dan spreekt hij of zij straks heel gemakkelijk een journalistiekstudent aan.” 

Welke plannen hopen jullie vanuit de nieuwe locatie te realiseren? 
Frens: “Voor ons is het heel belangrijk dat ons onderwijs ook in Tilburg in al zijn vormen en facetten uitgevoerd kan worden. In Eindhoven zijn we al zover. Tilburg is de volgende stap.” 
Koen: “Daarnaast hopen we onze zichtbaarheid in de regio te vergroten. Een onderwijscampus wordt minder gezien als omgeving waar ook het werkveld zit. Dat idee willen we onderuithalen. Dit is een mooie kans om impact te maken op de omgeving!” 

Zijn de eerste dozen al ingepakt? 
Koen: “Nee, dat hoeven we gelukkig niet te doen. Maar het nieuwe meubilair is al wél besteld.” 
Frens: “Wist je dat het interieur is ontworpen door ICT’ers? Een online userinterface maken, daar zijn ze goed in. Maar ook het ontwerpen van een omgeving die fysiek gebruikt gaat worden, gaat ze goed af!"

Het is tijd om af te ronden. Wat staat er vandaag nog voor jullie op de planning? Een beetje dagdromen over de nieuwbouw? 
Frens: “Dromen? Voor ons is er nu nog best wat werk te verzetten. Bepalen welke onderdelen van het onderwijs het beste in de Spoorzone passen bijvoorbeeld.” 
Koen: “Wat erg leuk is om te merken: de studenten zijn razendenthousiast over het feit dat ze in de Spoorzone terechtkomen. Want eerlijk is eerlijk: het is een veel dynamischere omgeving dan de campus in Stappegoor.”