Foto: Angeline Swinkels
Hij mag zich inmiddels al enkele maanden wethouder circulaire economie, ruimtelijke ordening en energietransitie noemen. En ook de ontwikkeling van de Spoorzone behoort tot zijn takenpakket. Als geboren en getogen Tilburger is Van der Pol er veel aan gelegen om het stationsgebied – en ook MindLabs – op de kaart te zetten. “Met MindLabs hebben we een prachtig project te pakken. We gooien er ook onderwijs, kennisinstellingen en jonge bedrijven mee in de mix. Zo’n ontwikkeling is waardevol. Het werkt inspirerend en als een soort katalysator voor de rest van de stad. En het trekt ook nieuwe interessante partijen aan. We laten écht zien waar we als Tilburg goed in kunnen zijn. En waar MindLabs al goed in is.”
Automatisch In MindLabs-bestuursfunctie
Dat Van der Pol vanwege zijn wethouderschap automatisch in zijn MindLabs-bestuursfunctie ‘gevangen’ werd, daar kan hij allesbehalve rouwig om zijn. “Ik ben er heel nieuwsgierig ingegaan, want ik vind het oprecht een bijzonder interessante aanvulling op dat wat al in de Spoorzone aanwezig is. Er is een bibliotheek voor iedereen, een verzamelgebouw voor ondernemers, een laagdrempelig theater, geweldige horeca en noem maar op. En MindLabs vult die lijst nog verder aan.”
In MindLabs komt veel samen, zo vervolgt hij. "Maar ook mijn bouwkundige achtergrond en verantwoordelijkheden op het gebied van de programmering en ontwikkeling van de Spoorzone dragen aan mijn enthousiasme bij. En natuurlijk mijn geheugen op MindLabs-gebied… Ook al was ik er niet altijd fysiek bij, ik heb steeds alle updates gevolgd. Nu ik als bestuurder ben aangesteld, wil ik het ecosysteem en het bijbehorende gebouw echt een succes laten worden. Héél graag zelfs!”
Volgende stap in het proces
Ook het gehele proces achter de schermen vindt het nieuwste bestuurslid interessant. “MindLabs zet mij altijd aan het denken. Nu zijn we bijvoorbeeld op een punt dat we ons af moeten vragen: hoe gaan we verder? Hoe bestendigen we dat wat inmiddels bereikt is? En waar leggen we de focus? Want er worden producten en diensten voor de volgende generatie bedacht en ontwikkeld. Maar wat er nog allemaal in het verschiet ligt: werkelijk alles is mogelijk! Het MindLabs-netwerk heeft nu de kracht van de onverwachte ontdekking. Van het toeval. Vooral veel grote organisaties hebben dat niet of wat minder. Alleen zó is het ecosysteem dus al van meerwaarde.” Die toevalligheid die MindLabs zo uniek maakt, wil hij dan ook beschermen. “Maar wil je vooruit, dan moet je ook keuzes maken: kan alles door toeval blijven gebeuren of houden we ons aan vastgestelde richtingen en condities? Bepaalde werkvelden, om maar wat te noemen.”
Hoe meer partijen je aan je bindt, hoe belangrijker het antwoord op die vraag wordt, zo geeft Van der Pol aan. “Want ga je bijvoorbeeld ook in de leisurehoek aan de slag, dan doet dat iets met de maatschappelijke relevantie van het ecosysteem.” En dat terwijl Van der Pol juist die maatschappelijke relevántie zo mooi vindt. “Inclusie bijvoorbeeld past bij Tilburg.” Niet uitbreiden kan echter ook effect hebben op het geheel, zo weet hij. “Dat is dus iets wat mij en de rest van het bestuur nu heel erg bezighoudt; wat gaat de MindLabs-koers voor de komende jaren worden? We moeten samen dezelfde richting op denken om het samenwerkingsverband tot een succes te maken. Een uitdaging. Maar wel een mooie!”
Wethouder en bestuurslid; een dubbelfunctie
Sinds mei van dit jaar is de agenda van Van der Pol dus tot de nok toe gevuld met activiteiten en overleggen voor zowel de gemeente als MindLabs. De dubbelfunctie van wethouder en bestuurslid mag dan gewichtig en lastig klinken, het valt volgens hem allemaal reuze mee. “De truc van het wethouderschap is dat je het áltijd bent. Daar heb ik voor gekozen toen ik de functie aannam. In het bestuur van MindLabs zit ik dus ook niet als mijzelf. En mijn rol is helder: ik moet altijd scherp blijven op de betekenis van het ecosysteem voor de deelgebieden binnen mijn portefeuille.” Toch helpt zijn verleden als niet-wethouder hem daarbij mee. “Omdat ik bij de geest van het idee aanwezig was, kan ik heel ver terugkijken. Dat maakt verbanden leg en evalueren mogelijk. Zo kan ik van toegevoegde waarde zijn voor het bestuur dat er al een tijdje zit.”
Zijn tijd over zijn verschillende functies verdelen, leidt soms overigens wél tot tweestrijd, zo geeft hij toe. “De uren die ik in MindLabs steek, variëren per week. De ene keer heb ik enkel af en toe telefonisch contact met de directie. Gewoon om even te horen hoe de vlag erbij hangt, de laatste updates te vernemen of te sparren. Andere weken kom je urenlang samen en vinden netwerkbijeenkomsten van de vereniging plaats. Dan is het goed plannen en vooruitkijken om het werkend te houden. Laatst bij de viering van het hoogste punt van het nieuwe gebouw bijvoorbeeld: ik blijf dan veel langer hangen dan mijn agenda eigenlijk toelaat”, aldus Van der Pol. "Maar daar kun je echt even bijpraten; dé kracht van het ecosysteem. Daar wil ik dus bij zijn en de tijd voor nemen. En samenkomen in zo’n setting was lang geleden. Maar dan is het vervolgens wel even puzzelen vanwege de combinatie met mijn andere verantwoordelijkheden.”
Hoogtepunt tot nu toe
Een volle agenda dus, voor Van der Pol. Maar ook hoogtepunten te over die laten zien dat zijn betrokkenheid de moeite waard is. Steeds meer misschien wel, nu de corona-maatregelen langzaam versoepeld worden en er dus weer meer ontmoeting mogelijk is. Toch blijft het favoriete hoogtepunt van Van der Pol niet een fysiek samenkomen, maar een specifieke realisatie. “De viering van het hoogste punt van de nieuwbouw vond ik prachtig. Maar mijn ultieme moment was toch wel de ontdekking van het idéé. Het moment waarop bedacht werd: alles moet samenkomen in één gebouw. Toen snapte ik pas dat je zo’n combinatie van mensen bij elkaar wilt hebben. En wat de positieve impact daarvan op onze prachtige stad kan zijn.”