NIEUWS

Ilse Souhail

01 February 2021 Aan het woord

Zeg je ‘MindLabs’, dan zeg je ‘projecten’. Want experimenteren, onderzoeken, ontwikkelen en creëren zit in ons DNA. Er lopen altijd verschillende projecten. Hoe divers ook, een ding hebben ze altijd met elkaar gemeen; wij zijn er stuk voor stuk ontzettend trots op. In de rubriek ‘Aan het woord’ vragen we project- en programmamanagers steeds het hemd van het lijf. Met een reeks vragen over een van die pareltjes. In deze editie: Ilse Souhail over de RegioDeal “MasterMinds”.

 

Ilse, eerder spraken we uitgebreid met Mirjam Siesling jou collegaover de RegioDeal. Maar jij bent inmiddels degene die ons alles over de laatste stand van zaken kan vertellen. Hoe zit dat precies?
Het werk als projectmanager op dit project zit er voor Mirjam inmiddels grotendeels op. Ik heb het stokje van haar overgenomen en ben sinds 1 december als projectmanager bij de RegioDeal “MasterMinds” betrokken. Ik zie er dus op toe dat het project zich goed ontwikkelt, dat er afstemming tussen de partijen plaatsvindt en dat we samen hetzelfde doel nastreven. Communicatie speelt daarin een grote rol. Ik zorg dat de juiste mensen met elkaar praten. En dat we ons aan de afspraken houden die we gemaakt hebben. Aan de ene kant dus coördinatie en organisatie. Aan de andere kant ontlast ik het project op administratief vlak. Zo hebben de onderzoekers de ruimte om te onderzoeken en elkaar te inspireren. Zij moeten zo min mogelijk belast worden met zaken als rapporteren, administratie en het regelen van vergaderingen bijvoorbeeld.

Waarom is werken aan de RegioDeal echt iets voor jou?
Omdat het projecten zijn waar zowel kennisinstellingen als private partners uit het bedrijfsleven of andere organisaties bij betrokken zijn. Je hebt de maatschappelijke behoefte; een uitdaging. En je probeert vanuit de kennisinstellingen samen met de maatschappelijke partners een antwoord op een bepaald vraagstuk te vinden. Die combinatie geeft mij letterlijk een warm hart. Want daar ontstaan hele mooie dingen uit. Ik vind mensen met elkaar verbinden het allerleukste wat er is.

Hoe maak jij het verschil als projectmanager?
Ik denk dat ik altijd naar het grotere geheel probeer te kijken. Niet alleen vanuit het belang van MindLabs of Tilburg University. In dit geval houd ik dus steeds de waarde voor álle partners in de RegioDeal in het oog. Voor zowel de kennisinstellingen: Tilburg University, Fontys en ROC Tilburg, maar ook voor de private partners. Uiteindelijk is dit gewoon een team effort.

En wat besteed je liever uit?
Dat is nog niet veel voorgekomen, eerlijk gezegd. Op het moment is eigenlijk alles nog leuk! Maar wie weet. Als je het over een halfjaar aan me vraagt, antwoord ik misschien wel anders…

Kun je ons eens meenemen in jouw werkweek? Hoe ziet die er momenteel uit?
Voor de MasterMinds-subsidieaanvraag zijn de 5 projecten allemaal beschreven. Die projecten worden nu verder uitgewerkt. Samen met onze partners stemmen we af hoe we de projecten verder willen invullen, welke onderzoeksvragen er zijn, wie welke bijdrage levert en welke focus we willen aanbrengen. Want in 4 jaar tijd kun je niet álles. Je moet focus aanbrengen. Ik ben nu dan ook vooral heel veel vergaderingen aan het regelen en agenda’s op elkaar aan het afstemmen. We zitten immers in de beginfase; een goede afstemming is het halve werk. Daarnaast moeten we onze eerste rapportage binnenkort bij de gemeente aanleveren. En ik ben toevallig net begonnen met de organisatie rondom het event van 4 februari, waar alle RegioDeal-projecten worden gepresenteerd.

Vertel eens over de 4e; hoe, wie, wat, waar en waarom?
Op 4 februari presenteren we de MasterMinds-projecten voor het eerst aan het publiek. In een situatie zonder Covid-19 zou je dat met een groot event kunnen doen. Maar we hebben een mooi alternatief gevonden. We gaan de projecten tijdens een webinar presenteren. Omdat het in die vorm gegoten is, kunnen we ook een aantal interviews met partners, de PhD’s die voor de 5 deelprojecten zijn aangesteld én projectleider Max Louwerse laten zien. En dan hoop ik dat we na de zomer de mogelijkheid hebben om die kick-off nog eens live te doen.

Februari is op de MindLabs-socials uitgeroepen tot ‘Maand van de RegioDeal’. Elke week komen er nieuwe video’s van de projecten online, zowel in het Nederlands als in het Engels. Welke projectvideo mogen we echt niet missen? Over welk van de projecten ben jij zelf het meest enthousiast?
Dat is een lastige. Want ze zijn alle 5 heel verschillend en hebben veel potentie. Bovendien zijn ze uiteraard onderling aan elkaar gelinkt: resultaten uit het ene project kunnen inspirerend zijn voor het andere en vice versa. Onze projecten onderscheiden zich sowieso van menig ander technologisch gedreven project, omdat wij kijken naar kunstmatige intelligentie en menselijk gedrag. Als je VR in trainingen gebruikt bijvoorbeeld, wat doet dat dan met het gedrag van de gebruiker? En wat gebeurt er als je na een hele dag VR-trainen de gewone wereld in gaat?

Onze projecten zijn ook allemaal heel actueel. Covid verplicht bedrijven bijvoorbeeld om naar nieuwe mogelijkheden te kijken. We hebben een partner die niet langer wereldwijd on-site onderhoud kan plegen en nu dus kijkt naar de mogelijkheden om met augmented reality onderhoud op afstand uit te voeren. Of neem nou ons project met onderwijs, waarbij je met intelligente, sociale avatars gaat werken. Niet ter vervanging van de leerkracht, maar het ontlast natuurlijk wel. En als je een bekend figuur een verhaal kan laten vertrekken, dan blijft dat volgens mij veel beter hangen dan wanneer meester Kees het vertelt (of stel je meester Kees voor als avatar!). Allemaal hele mooie en interessante ontwikkelingen, maar echt een favoriet heb ik niet. Jammer hè! Maar het is toch echt zo!

Wat is jouw ultieme doel wat betreft de RegioDeal?
Natuurlijk dat we over 4 jaar gewoon daar zijn waar we beloofd hebben te zijn. Dat is het allerbelangrijkst; goede afronding van onze projecten, tevreden partners en een tevreden subsidieverstrekker. Maar ik zou het ook heel mooi vinden als we kunnen onderzoeken hoe de 5 deelprojecten elkaar qua kennis kunnen bestuiven. Dat je wat je in het ene project leert, in het andere project kunt gebruiken. Dat behoort ook tot ons doel. En nóg mooier is het als we de RegioDeal kunnen gebruiken als een klein zaadje − meer een heel groot zaadje, eigenlijk − waar verschillende nieuwe vraagstellingen uitkomen, die we dan in nieuwe projecten kunnen beantwoorden. Ik hoop dat er dan een soort sneeuwbaleffect ontstaat. Dat zou geweldig zijn!