Erik, om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat is de core business van Crossyn?
Crossyn is een platform dat hoogfrequent data verzamelt en die gegevens vervolgens analyseert en verrijkt voor slim wagenparkbeheer. Wij richten ons daarbij vooral op een drietal zaken. Allereerst op rijgedraganalyses voor voornamelijk moeilijk verzekerbare vloten, zoals wagenparken voor last mile delivery (bezorgservices). Ook hebben we een systeem dat CO2-berekeningen uitvoert en inzicht geeft in het verbeterpotentieel per rit. Dit voor zowel zakelijke als privéritten, en voor traditionele motorvoertuigen alsook elektrische varianten. En we focussen ons op complexe laadpleinen; plekken met meerdere laadpunten op dezelfde netaansluiting. Er is immers simpelweg niet voldoende netcapaciteit om ieder elektrisch voertuig op hetzelfde moment van stroom te voorzien. Wij ontwikkelden een ‘solution’ waarmee we data vanuit het voertuig inzetten om de verschillende laadprocessen optimaal aan te sturen.
Wat is daarbij jullie stip op de horizon?
We zetten in op verkeersveiligheid, willen mensen bewuster maken van CO2-uitstoot en proberen de transitie naar elektrisch rijden effectiever, prettiger en veiliger te maken. Met behulp van onze systemen kunnen verzekeraars bijvoorbeeld heel concreet premievoordeel aan verkeersveilig rijgedrag of CO2-vermindering koppelen en gebruikers zo tot een andere rijstijl aansporen. Maar we verzamelen ook data om fleet owners te helpen bij de overgang naar elektrisch rijden. Als wagenparkbeheerder kun je namelijk niet zomaar iedereen in een elektrisch voertuig ‘duwen’. Sommige mensen rijden gewoonweg te veel of kunnen binnenstedelijk niet of onvoldoende laden, om maar wat te noemen. Op basis van onze data doen wij aanbevelingen, zodat elektrisch rijden geen frustratie oplevert bij diegenen die in de voertuigen zitten. Dat versoepelt het proces.
Uit ambitie? Idealisme? Of passie?
Voor een deel uit idealisme. We gaan immers vol voor minder CO2 en veiliger rijgedrag. Maar we zagen ook gewoon een gat in de markt waar nog niemand in gesprongen was. We vinden het vooral van belang dat we services leveren waar de berijder écht wat aan heeft. Om die reden willen we onze data uiteindelijk ook openstellen. Rijkswaterstaat betaalt ons dan bijvoorbeeld voor onze data over kuilen in de weg, en het geld dat we daarmee verdienen vloeit vervolgens overwegend in de richting van de gebruikers van onze oplossingen. Zo wordt deelname voor iedereen interessant.
Op welke manier zijn jullie aan MindLabs verbonden?
Wij zijn als scale-up een partnerschap met MindLabs aangegaan.
En hoe lang zijn jullie inmiddels al in de familie?
Pas nét. We volgden MindLabs al een tijdje en wilden graag bij de familie horen. Half april 2023 tekenden we voor de samenwerking.
Wat is bij die samenwerking wat jou betreft de heilige graal?
Dat is samenwerking tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Zonder die connectie zijn ideeën – zéker in een bizar snelle wereld als de onze – al verouderd voordat je ze implementeert. Mijn generatie heeft gewoonweg een andere wijze van ontwikkelen. Een die te lang duurt. Zonder de korte lijnen met andere partijen en contact met jonge mensen ben ik enkel een grijze duif die achter de feiten aan loopt…
En wat brengt het je in de tussentijd?
Via MindLabs kan ik te allen tijde met jonge mensen praten. Ook hoop ik via MindLabs wat hulp bij mijn communicatie naar buiten toe te krijgen. Daarvoor zijn de eerste contacten overigens al gelegd. En ik heb het vermoeden dat ik een hoop nieuwe ideeën op ga doen, alleen al door in het MindLabs-gebouw rónd te lopen.
Wil je meer weten over Crossyn? Bekijk de website hier.