Agenda

03 APR 2025
12.00
FUTURE

DIGIREAL-lunchmeeting 16: Digital twins en AI voor biodiversiteit

Future

Technologieën zoals AI en Digital Twins transformeren het biodiversiteitsonderzoek. Neem deel aan de online lunchmeeting op 3 april en ontdek meer over de nieuwste ontwikkelingen.

03 APR 2025
12.00 - 17.00u
FUTURE

Tijdens de online lunchmeeting op 3 april delen verschillende experts hoe innovaties op het gebied van AI en digital twins de bescherming van biodiversiteit vernieuwen, hoe AI-modellen voor soortidentificatie bijdragen aan burgerwetenschap, collectiemanagement en biomonitoring, en welke uitdagingen er zijn bij het integreren van data en modellen voor biodiversiteit digitale tweelingen.

Sprekers

Gerard Schouten - Professor AI and Data bij Fontys ICT – Onderzoeksgroep Sustainable Data and AI Applications; Voorzitter van het Fontys Centre of Expertise AI for Society. Zijn onderzoek richt zich op AI en data, met interesse in machine learning, deep learning en de toepassing van uitlegbare en betrouwbare AI voor de gezondheid van mens en planeet. Gerard is lid van de AI-hub Brainport en de AI- & data-adviesraad van de provincie Noord-Brabant. Daarnaast is hij gastonderzoeker bij het Naturalis Biodiversity Center.

Onderwerp:
De afgelopen jaren is de wisselwerking tussen ICT en biodiversiteit verschoven van een nicheonderwerp naar een belangrijk aandachtspunt op veel onderzoeksagenda’s. Om de concrete bijdragen van ICT op dit gebied te illustreren, presenteert Gerard drie toegepaste projecten waarin Fontys CoE AI for Society betrokken is:

  • WildLifeNL – een initiatief dat een ecosysteem van apps inzet om mens-dier interacties te sturen en te verbeteren.
  • FlowerPower – een project dat een AI-model ontwikkelt om Nederlandse wilde bloemen te identificeren en te tellen in stukken land van 1m².
  • LegaSea – een burgerwetenschapsinitiatief dat gemeenschappen betrekt bij het ontdekken van fossielen langs Nederlandse stranden.

Deze projecten laten zien op welke diverse en impactvolle manieren ICT kan bijdragen aan het tegengaan van biodiversiteitsverlies en het ondersteunen van natuurbehoud.

Sharif Islam - Senior Data Architect bij Naturalis Biodiversity Center. Hij is gespecialiseerd in data-architectuur en systeemontwerp, met een focus op onderzoeksdatabeheer, FAIR-principes, natuurwetenschappelijke collecties en biodiversiteitsinformatica. Bij Naturalis werkt hij aan DiSSCo (The Distributed System of Scientific Collections), een toonaangevende Europese onderzoeksinfrastructuur. Daarnaast is hij betrokken bij meerdere door NWO en de EU gefinancierde projecten op het gebied van biodiversiteitsgenomica, digital twins en de implementatie van datastructuren.

Onderwerp: Challenges in Data and Model Integration for Biodiversity Digital Twin Applications
Het door de EU gefinancierde BioDT-project onderzoekt de mogelijkheden van digitale tweelingtechnologie voor biodiversiteitsonderzoek. Het project ontwikkelt tien prototype Digital Twins die uiteenlopende data combineren met geavanceerde modellen om biodiversiteitspatronen te voorspellen. Door gebruik te maken van de EuroHPC LUMI-infrastructuur en expertise van grote onderzoeksnetwerken (GBIF, eLTER, DiSSCo, LifeWatch ERIC), worden hybride statistische en procesgebaseerde modellen ontwikkeld voor verbeterde voorspellingsmogelijkheden.  

Deze presentatie belicht de belangrijkste uitdagingen bij het integreren van data en modellen voor biodiversiteit digitale tweelingen, met praktische use cases en lessen uit het BioDT-project. Daarnaast wordt ingegaan op de toepassing van FAIR-principes in dataworkflows en het belang van samenwerking binnen onderzoeksinfrastructuren. Hoewel er specifieke uitdagingen zijn bij biodiversiteit digitale tweelingen, laat het BioDT-project zien hoe deze prototypes model-datafusies creëren die verschillende belanghebbenden ten goede komen.

Dr. Ni Yan - Business Developer AI bij Naturalis Biodiversity Center, heeft meer dan 20 jaar internationale ervaring in academische, zakelijke en industriële omgevingen. Met een wetenschappelijke achtergrond (PhD, MSc) en zakelijke expertise (Global Executive MBA) heeft Ni multiculturele en interdisciplinaire teams geleid en gecoördineerd om resultaten te leveren binnen grootschalige internationale innovatieprojecten en -programma's. Als business developer AI bij Naturalis Biodiversity Center leidt Ni de zakelijke activiteiten op het gebied van AI voor natuur en biodiversiteit. Ze ontwikkelt de business case en strategie en stimuleert interne en externe samenwerkingen en initiatieven.

Onderwerp: AI Nature for Citizen Science, Biomonitoring and Collection Management
Biodiversiteitsdata worden tegenwoordig in een ongekend tempo gegenereerd, zowel door mensen als door geautomatiseerde systemen. AI maakt het mogelijk om soorten automatisch te identificeren met steeds grotere nauwkeurigheid en efficiëntie. Dit zou voor taxonomische experts onmogelijk zijn om handmatig uit te voeren op de schaal en snelheid waarmee deze data worden geproduceerd. Het team van Naturalis Biodiversity Center heeft verschillende AI-modellen en -diensten ontwikkeld voor soortidentificatie op basis van beeld- en geluidsherkenning. Deze technologieën worden ingezet voor burgerwetenschap, collectiemanagement en biomonitoring. In de presentatie worden enkele belangrijke AI-ontwikkelingen uitgelicht en wordt toegelicht hoe deze bijdragen aan diverse toepassingen voor natuur en biodiversiteit.

Aanmelden voor de lunchmeeting kan via deze link.