De eerste twee lunchbijeenkomsten van 2025 vieren de start van het project VHESPER, dat de opkomende rol van virtuele mensen (VH's) onderzoekt - zeer interactieve, realistische digitale agenten - in verschillende toepassingen, waaronder gezondheidszorg, onderwijs en entertainment. Het project wil de Europese onderzoeksnetwerken versterken door de maatschappelijke impact van virtuele mensen te onderzoeken, experimenten uit te voeren met empathische interacties tussen echte en virtuele mensen en de basis te leggen voor door de EU gefinancierde voorstellen voor onderzoek en ontwikkeling (R&D).
Kyana van Eijndhoven is postdoctoraal wetenschapper bij de afdeling Cognitiewetenschappen en Kunstmatige Intelligentie van Tilburg University. Tijdens haar promotieonderzoek richtte ze zich op het combineren van theorie en praktijk van cognitiewetenschap, complexiteitswetenschap en machine learning om teamcoördinatie te onderzoeken en te anticiperen op het uitvallen ervan tijdens crisissituaties op basis van fysiologische signalen. Momenteel is ze betrokken bij een project om de rol van non-verbale mimicry in mens-virtuele mensinteractie te beoordelen, door een scoping review te maken van gerelateerde empirische studies, een dashboard te bouwen om non-verbale mimicry in virtuele mensen te 'controleren' en experimenten uit te voeren om onze implementatie van non-verbale mimicry te bestuderen.
Een verkenning van non-verbale mimicry in menselijke - virtuele menselijke interactie.
Non-verbale nabootsing, de spontane imitatie van het fysieke gedrag van anderen, speelt een essentiële rol in de sociale interactie tussen mensen. Gezichtsimitatie kan ons bijvoorbeeld helpen bij het waarnemen van andermans emoties, emotionele mimicry kan een band met anderen vergemakkelijken en gedragsimitatie kan de vlotheid van interactie verbeteren. Maar welke rol speelt zulke nabootsing als het in plaats daarvan gebeurt in mens-virtuele interactie? In de afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest die de implementatie van non-verbale nabootsing in virtuele menselijke technologie mogelijk maken. Kyana zal de voorlopige bevindingen van een scoping review presenteren, die werd uitgevoerd om empirisch onderzoek naar de implementatie van non-verbale mimicry in mens-virtuele menselijke interactie te beoordelen.
Ruben Decoster is docent en onderzoeker aan de Howest Hogeschool, gespecialiseerd in het evoluerende snijvlak tussen mens, spel en werk. Met een formele achtergrond in organisatiepsychologie richt zijn onderzoek zich op e-learning, generatieve kunstmatige intelligentie, virtuele mensen en de ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden. Hij heeft bijgedragen aan projecten gefinancierd door Howest, Europe WSE, Erasmus+ en VLAIO over onderwerpen gerelateerd aan de ontwikkeling van vaardigheden en kunstmatige intelligentie. Binnen het project AVATALK speelt Ruben een sleutelrol in het vormgeven van de leerervaring van het project, waarbij hij zich richt op het ontwikkelen van e-learningmodules, het optimaliseren van virtuele menselijke interacties en ervoor zorgt dat het systeem effectief tegemoet komt aan de praktische trainingsbehoeften van organisaties. Aan de Howest-opleiding Toegepaste Psychologie doceert hij cursussen over duurzame gedragsverandering en groepsdynamica.
Virtuele mensen voor echte gesprekken: gespreksvaardigheden trainen met AI
In het snel evoluerende professionele landschap van vandaag zijn interpersoonlijke vaardigheden belangrijker dan ooit. Traditionele trainingsmethoden voor deze soft skills zijn echter vaak tijdrovend, duur en moeilijk schaalbaar. Het TETRA onderzoeksproject AVATALK, een samenwerking tussen DAE Research en Mensenmaat at Howest, pakt deze uitdaging aan door een virtuele omgeving te ontwikkelen voor het trainen van communicatievaardigheden.
AVATALK richt zich op het creëren van levensechte virtuele mensen die complexe emotionele interacties simuleren via tekst, spraak en video. Dit bouwt voort op eerder onderzoek uitgevoerd in de opleiding Toegepaste Psychologie bij Howest, waar studenten intakegesprekken oefenden met virtuele patiënten. Het platform biedt een veilige en flexibele leeromgeving, zodat studenten hun gespreksvaardigheden kunnen oefenen en verfijnen in realistische, interactieve scenario's, van consulten in de gezondheidszorg tot functioneringsgesprekken. Door de samenwerking met meer dan tien industriële partners in HR, gezondheidszorg en klantenservice zorgt AVATALK ervoor dat de trainingsaanpak afgestemd blijft op de behoeften uit de praktijk.
AVATALK wil communicatievaardigheidstrainingen toegankelijker, schaalbaarder en kosteneffectiever maken, zodat organisaties hun werknemers kunnen bijscholen en voorbereiden op de toekomstige werkplek. In deze lezing bespreekt Ruben Decoster de ontwikkeling van AVATALK, de uitdagingen, belangrijkste innovaties en toekomstige richtingen.
Aanmelden kan via deze link
Komende lunchbijeenkomst:
- 3 april - Kunstmatige intelligentie & biodiversiteit
Bevestigde spreker: Gerard Schouten (hoogleraar AI & Data bij Fontys Hogescholen)